Йоана Митева от XI „а“ клас – част от отбора-победител в първия Хакатон „INNOVATE VT“

Публикувано от Васил Антонов на

Йоана Митева от XI „а“ клас – част от отбора-победител в първия Хакатон „INNOVATE VT“

От 15 до 17 ноември Регионално управление на образованието, Велико Търново организира и проведе първия Хакатон за ученици и студенти „INNOVATE VT“.

Четирима бяха одобрените за участие ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ – Йоана Митева и Никола Сомлев от XI „а“ клас, Иво Иванов от XI „в“ клас и Едис Георгиев от XII „б“ клас.

 Всички са участвали вече в Иновационен лагер, организиран от „Джуниър Ачийвмънт България“, и освен креативност, умения за работа в екип и презентационни умения имат опит и в подобен формат.

Сформираните на случаен принцип дванадесет отбора от трима ученици и един студент или курсант чрез жребий избират темата, върху която да работят. Участниците са подкрепени от ментори за изпълнението на генерираната идея, като подготвят бизнес модел и презентация, а ако имат възможност и прототип. В третия ден всеки отбор презентира или демонстрира идеята си пред жури от представители на бизнеса, академичната общност и Община Велико Търново. Хакатонът включва и кратки лекции по различни теми – как се прави бюджет, какво е MVP и каква е разликата от прототип, как да подготвят презентация, какво прави един стартъп успешен.

На първо място журито класира отбор „Смарт Търново“, в който участва Йоана Митева от XI „а“ клас, с идея за технология, която регулира уличното осветление в града според светлината, като по този начин се постига по-добра видимост и се спестява електроенергия. Освен предметните и парични награди младите предприемачи са получили обещание за бъдеща подкрепа от Община Велико Търново.

 

60 ученици и студенти показаха креативност в тридневен Хакатон (снимки) | Янтра ДНЕС live (dnesbg.com)

 

Категории: Uncategorized