Иновационен лагер

Публикувано от admin на

Иновационен лагер

Световната седмица на предприемачеството чества своята 10-годишнина, а Джуниър Ачийвмънт България е нейн домакин от самото начало. От старта си през 2008 г. инициативата е достигнала и е помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал и да възродят стартъп екосистемата в своята страна. Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора до събитие, в което се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни. През 2017 г. инициативата се проведе в периода 13-19 ноември с редица събития.

В Старопрестолна професионална гимназия по икономика за осми път се организира Иновационен лагер, в който ученици от Х, ХІ и ХІІ клас с помощта на бизнес консултанти от различни сфери предлагат бизнес решение на зададения от Джуниър Ачийвмънт казус.

В подготовката и провеждането на състезанието активно участваха членовете на клуб „Иновации и предприемачество“ по проект проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС).

Госпожа Виолета Йосифова, директор на гимназията, откри Световната седмица на предприемачеството в СПГИ с приветствие към участниците в Иновационния лагер. Народният представител и член на парламентарната Комисия по образование и наука Станислава Стоянова поздрави учениците и техните учители, че за пореден път са част от тази вдъхновяваща световна инициатива и пожела на младите предприемачи да надхвърлят общоприетите рамки на успеха, да бъдат иновативни при практическите си задачи и решаването на казус и да генерират нестандартни идеи. Гост на откриването беше и инж. Таня Димитрова, експерт Професионално образование в Регионално управление на образованието Велико Търново.

[metaslider id=1988]

Участниците, разпределени в седем отбора по пет ученици, имаха на разположение шест часа, за да отговорят на въпроса: „Как искам да изглежда градът на моите мечти“. За решаването на казуса много ценна беше помощта на бизнес консултантите Красин Каракоцев – управител на Счетоводна кантора “Викра консултинг” ООД и член на Обществения съвет на СПГИ, Мая Калчева – член на Управителния съвет на Българска хранителна банка, инж. Красимир Калчев – управител на „Карно БГ“ ЕООД, Цветелина Пренгова – специалист Маркетинг и реклама в Образователен център “Карно”, инж. Даниел Дамянов – технически контрол в „Овергаз“ АД Пламен Петров – директор на клон на „Инвестбанк“ АД, Тодор Тодоров – директор на Областна дирекция Велико Търново на Държавен фонд “Земеделие“, Пенка Некова и Николай Нотев от “Транселстрой” ЕООД.

[metaslider id=1993]

След установяване на проблемите на града, отборите избраха най-важния според тях и се опитаха да намерят неговото бизнес решение. Всеки трябваше да мисли и действа като предприемач, т.е. като човек, който продава своите идеи, знае кои са неговите клиенти и познава този, който ще инвестира в идеята му, в случая журито.

Тази година журито беше в състав: Иван Александров – директор и Калина Иванова – заместник-директор на Регионална народна библиотека “П. Р. Славейков”, Павлин Петров – регионален директор на Регионален център на „Инвестбанк“ АД, Борислав Борисов – началник на отдел „Статистически изследвания“ към ТСБ “Север” на НСИ, Илияна Христова-Пушкарова – Старши експерт в Дирекция “Общинско развитие” Община Велико Търново.

Най-висока оценка получи презентирането на идеята на Десислава Димитрова ХI б клас (за втора година в отбора на първо място), Гено Енчев ХII в клас, Александра Радославова ХII б клас, Александра Ноева ХI а клас и Зорница Атанасова Х б клас, за специализиран център за развитие на научна и културна дейност и различни видове спорт.

На второ място журито класира екипът, предложил използването на електробуси, които ще заменят сегашните автобуси и ще намалят замърсяването на въздуха и околната среда. Трето място зае идеята за създаване на мобилно приложение в помощ на хората с увреждания. Няколко екипа се бяха насочили към развитието на спорта, имаше идея за парк със скулптури, както и за голям паркинг.

[metaslider id=2023]

Екипите, класирани на първите три места, получиха грамоти от Джуниър Ачийвмънт и награди от СПГИ и РНБ, всички останали – сертификати за участие. На презентациите и церемонията по награждаването гост от Областна администрация и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ беше възпитаникът на гимназия Цанко Стефанов.


МОИТЕ ПЪРВИ СТЪПКИ В ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

МОИТЕ ПЪРВИ СТЪПКИ В ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО – Есе

Автор: Георги Веков, X “в“ клас

Категории: Uncategorized