Изпращане на Випуск 2020

Публикувано от admin на

Изпращане на Випуск  2020

Скъпи зрелостници,

Нека в този слънчев ден да изразим нашето уважение към словото и знанието, към духовността! Най-ценното и безспорно достояние на всеки българин е неговият език. Величието и светостта на Солунските братя се състои в това, че дадоха на народа ни нещо, което не разделя, а обединява. Най-сигурната инвестиция на една държава е образованието, защото всичко – и велико, и обикновено – започва от ученическия чин, от пространството на духа.

Изпращаме поредния   си випуск – Випуск 2020 по нетрадиционен начин. Обстоятелствата налагат да пропуснем обичайните ритуали, но да запазим здравето и живота на всички вас. Вие имахте честта и привилегията да станете част от честванията на 100 годишния юбилей на гимназията.  От този ден  вие млади хора влизате в живота. Пред вас  са всички предизвикателства, но вие отивате подготвени щастливи и уверени в себе си, че сте получили най-доброто образование и имате амбицията да сбъднете мечтите си.

Сигурен признак, че ще бъдете успешни са постиженията на учениците и учителите им през изминалата учебна година – 40 ученици вече са студенти, след заемане на призови места в  национални състезанията по счетоводство, икономикс и  финанси. Достойно се представихте на спортните  състезания, получихте сертификати за уменията си от  Майкрософт. Работихме по три международни проекта финансирани от Европейската комисия – „Перспективи за заетост чрез мобилност и  продължаваща квалификация“ по Ключова дейност 1, „Културното наследство – връзка с миналото, мост към бъдещето“ и  „Дигиталната грамотност в 6 стъпки“ по Ключова дейност 2.

Уважаеми зрелостници,

Днес по традиция ще се простите с училището.

Трогателно е, че едва в последните дни от училищния живот разбирате, че са отминали годините на безгрижност и това започва да ви липсва… Вече ви се струва, че ако можете  да се върнете назад – ще сте най-послушни и старателни… И няма да допускате грешките на детството. За щастие това е невъзможно, защото след вас идват следващите, които трябва да сгрешат, за да порастнат! А учителят, както и родителят, умее да прощава и подкрепя.

Запазете дръзновението си, запазете настроението си!

Бъдете непокорни, но разумни, бъдете нестандартни, но отговорни!

Изграждайте своята  индивидуалност като се различавате от останалите, а не като харесвате или мразите еднакво с тях!

Живейте  живота си! Не си мислете “Има време!”, дори за утрешния ден.

Не се опитвайте да бъдете велики! За това се иска късмет и други обстоятелства извън ваш контрол. Прекалената амбиция ви кара да си поставяте невъзможни задачи. Колкото по-малко си мислите за това да постигнете нещо голямо, толкова по-вероятно е то да ви се случи. А ако не стане така, няма нищо лошо в това просто да сте се държали естествено и достойно.

На добър час – банкери, финансисти, счетоводители, икономисти и информатици! И където и да се намирате не забравяйте откъде сте тръгнали!

По традиция зрелостниците произнасят клетвата, написана от бивши възпитаници на училището.  С тези думи вие оставате завинаги свързани със Старопрестолна професионална гимназия по икономика.

Клетва

Кълна се пред святото българско знаме,
кълна се пред руините на Царевград Търнов,
където са положени основите на моето училище,
да пазя вечно жив спомена за моите учители,
за моите съученици и приятели - за всички, с които израснах.
Заклевам се да се боря, отстоявайки себе си,
да постигам мечтите си,
да извървя пътя си достойно.
Заклевам се
винаги да се връщам с трепет тук,
където непреходни са годините на младостта,
както са вечни стените на Царевец.

Виолета Йосифова,

директор на Старопрестолна професионална гимназия по икономика,

гр. Велико Търново

Категории: Uncategorized