„Европейска седмица на професионалните умения“

Публикувано от Васил Антонов на

„Европейска седмица на професионалните умения“

Седмицата от 23 до 27 октомри 2023 година беше посветена на професионалните умения. Целта е да се покаже ключовото значение на професионалното образование и обучение за кариерното и личностното развитие на младите хора.

В Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ се проведоха редица инициативи под надслов: „Възможности на съвременните професии“.

Особено внимание се обърна на професиите, свързани с компютърни умения, тъй като две от специалностите, по които се осъществява обучение в гимназията – „Икономическа информатика“ и „Електронна търговия“, са от професионалната област „Приложна информатика“.

Конкурсът „ИТ Свят“ се проведе в 6 категории: Мултимедийна презентация, Уеб сайт, Мултимедийни клипове, Графичен дизайн, Рекламни материали, Училищно лого. Участие в конкурса взеха 16 ученици от VIII до XII  клас. Победителите са 6-ма: Мехмед Куюмджиев от IX „в“ клас; Ивелина Николова от VIII „б“ клас; Денислав Добрев, Ася Йорданова, Димитър Иванов и Валентина Стефанова от XII „б“               

Основно умение за обучаемите в специалност „Съдебна администрация“ е

умението за бързо писане по десетопръстна система без зрителен контрол. Затова  се проведе състезание по бързопис между учениците от X, XI и XII клас. От X клас най-добре се представи Гергана Русанова, след нея с почти равни резултати – Теомира Димитрова и Гергана Атанасова. Единадесетокласниците Никола Сомлев, Стиляна Ангелова и Ценислава Колева показаха, че вече пишат по-бързо от дванадесетокласниците. От XII клас този път първо място зае Румяна Стойкова, второ – Гергана Хинкова, а трето – Юлия Караиванова.

 

Въпреки факта, че в гимназията вече няма специалност „Оперативно счетоводство“ всички ученици учат счетоводство. По тази причина се организира и състезание за учениците от специалностите „Икономическа информатика“ и „Електронна търговия“. На първо място се класира Кристиян Иванов, на второ – Ангел Косинчев, а на трето – Валентина Стефанова, всички от XII „б“ клас.

    Проведените конкурси и състезания показаха доброто ниво на професионални умения на учениците от СПГ по икономика „Д-р Петър Аладжов“, което е предпоставка за успешната им реализация на пазара на труда. 

Категории: Uncategorized