Европейска олимпиада по статистика  – 2021/2022 година

Публикувано от admin на

Европейска олимпиада по статистика  – 2021/2022 година

Европейската олимпиада по статистика се организира за пета поредна година от Евростат и част от държавите-членки на ЕС. Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек.

В двата етапа на националния кръг участваха 1043 ученици от 406 отбора – 717 ученици от 277 отбора в Категория А (ученици от X – XII клас) и 326 ученици от 129 отбора в Категория Б (ученици от VIII – IX клас).

Старопрестолна професионална гимназия по икономика (СПГИ) – гр. Велико Търново се включи в олимпиадата с два отбор в Категория Б:

  • Отбор „ДЕНИПРЕС” – Десислава Бойкова Георгиева, Никол Светлозарова Димитрова, Преслав Димитров Йорданов;
  • Отбор „BRAKE” – Борислав Николаев Янкулов.

 Участниците са ученици от IXб клас, специалност „Електронна търговия“  с ментор г-жа Йорданка Калбанова.

В първия етап учениците решаваха тест, а във втория всеки отбор трябваше да направи анализ на статистически данни под формата на презентация въз основа на подготвена за олимпиадата база със статистически данни за производството и потреблението на електрическа и топлинна енергия в страната през периода 2013 -2019 г.

Във финалните резултати отбор „ДЕНИПРЕС” постигна 83 от възможни 100 точки, а отбор „BRAKE” – 81 точки. От двата етапа отборите получиха грамоти за успешно представяне.

Категории: Uncategorized