Доходите от криптовалути и други финансови активи и инструменти на фокуса на бъдещите финансисти

Публикувано от admin на

Доходите от криптовалути и други финансови активи и инструменти на фокуса на бъдещите финансисти

В рамките на Световната седмица на парите, организирана от „Джуниър Ачийвмънт“, учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика посетиха ТД на НАП Велико Търново и се срещнаха със служители от ТД на НАП В. Търново и ДОДОП Велико Търново.

Албена Витанска, и.д. директор на дирекция “Контрол“,  представи дирекцията като една отлична възможност за кариерно развитие на бъдещите финансисти.

Темата, която интересуваше дванадесетокласниците, беше свързана основно с все по-актуалните криптовалути. По-конкретно бяха обсъдени специфичните данъчно-счетоводни аспекти на финансовите активи и инструменти, както от гледна точка на предприятията, така и от гледна точка на физическите лица.

Илиян Илиев – главен експерт по приходите в отдел “Данъчно осигурителна практика “, сподели с учениците мнението си за непреходния,  фундаментален характер на счетоводството като логическа основа на цялата икономика. Като възпитаник на същото училище, той определи знанията си получени там като основополагащи за неговото професионално развитие. Изрази и убеждението си, че за да си добър икономист е хубаво да имаш не само висше, но и средно икономическо образование. По темата на срещата Илиев много подробно изясни специфичния характер на криптовалутите, тяхното счетоводно отчитане и данъчно облагане. Запозна учениците и с данъчните аспекти на акциите и облигацииите. Заедно със Светлана Русева – началник отдел „Данъчно осигурителна практика“, отговориха на различни въпроси, свързани с данъчната теория и практика.

По повод завършването на училище и предстоящото навлизане на младите хора в активния живот те бяха запознати с част от техните данъчни и осигурителни права и задължения.

С идеята, че НАП е държавната институция с най-добре развита система за електронни услуги и комуникация с клиентите си, Петко Николов – директор на дирекция “Обслужване“, убеди учениците в ползите от персоналния идентификационен код /ПИК/, издаден от НАП, като подчерта, че той е личен и не бива да се предоставя на други лица, които могат да злоупотребят с него. След срещата повечето от младежите заявиха желание да получат персонален  идентификационен код, с който могат свободно да използват електронни услуги, свързани с тяхното данъчно обслужване, социално и здравно осигуряване. 

Екипът на НАП Велико Търново пожела на учениците успешно дипломиране и професионална реализация в областта на икономиката, а защо не и в приходната администрация във Велико Търново, където голяма част от служителите са завършили Старопрестолна професионална гимназия по икономика.

Категории: Uncategorized