Дни на отговорност

Публикувано от admin на

Дни на отговорност

Всеки човек трябва да бъде отговорен за своите действия в живота, отговорност към ежедневните задължения, отговорност към семейството, приятелите, отговорност към заобикалящия ни свят, отговорност дори към нас самите.

На 22.04.19 г. светът отбеляза Международния ден на Земета. Учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика призоваха всички, учители и ученици, към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.         Изработиха постери, на които представиха едни от най-любопоитните факти за Земята.

Другата отговорност, която част от учениците бяха поели на следващия ден – 23.04.19 г., е свързна с  Деня на ученическото самоуправление. Всеки ученик имаше възможността да се кандидатира за учител по някой от предметите, които има по прогмама в самия ден. Освен учителските длъжности, гимназистите имаха шанс да станат директор, заместник-директор, счетоводител, касиер-домакин, педагогически съветник и технически секретар за един ден.     Като най-малки и развълнувани, осмите класове бяха най-активни в тази дейност и обсипаха директора с автобиографии, заявления и мотивациини писма. Учител по физиечско възпитание и спор бе Ивет Игнатова. Никол Саламанова  се развихри в часа по математика, а Михрибан Милчева стана учител по английски език. Учители станаха Дария Димитрова и Хрисимир Христов, които заеха позицията на учителя си по музика, а Михаил Енчев,  заместни своята учителка по математика. Останалите длъжности в училище също бяха заети от любопитни ученици. Директор за един ден стана Никол Саламанова, зам.-директор – Габриела Живкова, педагогически съветник – Михаил Енчев, счетоводител – Иванка Гайдарова, технически секретар – Зорица Христова, касиер-домакин – Георги Стоянов. Всички гимназисти, участвали в тази  дейност, се обедиха, че професиите в училище са много отговорни и трудни. Този ден е полезен не само, защото стимулира демократичното гражданство, но и подпомага професионалното ориентиране на учениците.

На същия ден – 23.04.19 г., хората по света отбелязаха Световния ден на книгата и авторското право.Учениците от гимназията станаха съпричастни към него, като представиха презентация с избрани творби. Преобладаше поезията, като най-често срещаните  теми бяха темата за любовта и темата за родината. Това може да ни радва, защото България няма да остане без поети през идните десетилетия.

Категории: Uncategorized