Десислава Димитрова от СПГИ – призьор в Националното състезание по счетоводство

Публикувано от admin на

Десислава Димитрова от СПГИ – призьор в Националното състезание по счетоводство

Финалът на 12-то националното ученическо състезание по счетоводство, организирано от Министерство на образованието и науката, с подкрепата на Регионалното управление на образованието Благоевград, фондация „Буров“ и община Петрич се проведе от 28 до 30 март 2018 г. Домакин на проявата бе Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Петрич.

До последния кръг на надпреварата достигнаха 22 единадесетокласници, които се пребориха в конкуренция с 600 участници от 80 училища в страната. На първо място сред тях с максималните 100 точки се класира Десислава Георгиева Димитрова от Старопрестолна професионална гимназия по икономика гр. Велико Търново.

В първия ден от състезанието домакините от Петрич представиха на учениците и техните учители от различни региони на страната част от забележителностите на своя град – градския исторически музей и къщата-музей на баба Ванга.

Вечерта преди същинското състезание участниците бяха официално посрещнати с тържествен концерт в залата на Община Петрич. Гостите от цяла България бяха поздравени от заместник-кмета по „Хуманитарни дейности” Илияна Попова. Директорът на Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Петрич инж. Светла Данаилова представи кратка историческа справка за училището–домакин и посочи, че Националното състезание по счетоводство е едно от най-престижните в годишния календар на МОН, защото, за да си финалист на това състезание се изискват много качества, умения и знания. Началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов каза в приветствените си думи, че Петрич днес събира на едно място знаещи и можещи млади хора от цялата страна, имащи солидни знания по всички дисциплини, изучавани в училище. Асистент Николай Патонов от Югозападния университе „Неофит Рилски”, бивши възпитаник на петричката гимназия по икономика и туризъм, също поздрави участниците. Александър Попов, гл. експерт в дирекция „Професионално образование и обучение” към МОН даде официален старт на състезанието.

За финала на Националното състезание по счетоводство участниците бяха разпределени в две зали на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” при стриктна организация и спазване на всички правила за анонимност. Учениците решаваха компютърен тест от 60 въпроса, оценени общо за 100 точки (по аналогия на училищния кръг), като някои от отговорите носят по 3 точки, а други по 4. Състезателите имаха 2 часа за работа, но трябваше да се съобразяват и с фактора време, защото при равен брой точки приключилият по-бързо заема по-предно място в класирането.

Докато учениците решаваха теста придружаващите ги учители проведоха кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред икономическото образование в България”с участието на учители от гимназията-домакин, представители на МОН, РУО Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски” и работодатели.

След приключване на деловата част организаторите дадоха възможност на всички участници в състезанието да усетят духа на петричкия край, посещавайки Самуиловата крепост, античния град Хераклия Синтика, местността Рупите и един от най-красивите български градове – Мелник.

Денят завърши с най-очакваната от всички церемония по награждаването. На събитието присъстваха народният представител Георги Динев, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, кметът на Петрич Димитър Бръчков и други гости.

Зам.-министър Манолев поздрави участниците с констатацията: „Всички Вие сте победители и заслужавате поздравления за тези резултати“. Възпитаникът на гимназията-домакин се обърна към учениците с думите „Искам да Ви поздравя за избора Ви на учебен профил и да Ви кажа, че българската икономика, а и българската държава има нужда от образовани и квалифицирани хора като Вас“.

На първо място бе класиран Кристиян Трайков от ФСПГ „Васил Левски”, Монтана с 94 точки; на второ място – Петя от ДТГ, Пловдив също с 94 точки, но с 6 минути повече; а на трето място – Десислава Димитрова от СПГИ, Велико Търново с 93 точки. И тримата имат по два сгрешени отговори, но единият отговор на великотърновската ученичка е оценен от комисията с 4 точки.

Десислава Димитрова е подготвена от нейната класна ръководителка, г-жа Красимира Христова, която през годините е доказала своя професионализъм, класирайки не един или двама на финала на различни състезания, най-вече по счетоводство.

Победителите и техните учители получиха много парични и предметни награди.
Очарователната Деси представя училището в много дейности и събития. Тя посреща всяко предизвикателство с амбиция и упоритост и се справя успешно благодарение на подкрепата на своето семейство, учители и приятели.Категории: Uncategorized