Световният ден на поезията в СПГ по икономика “Д-р Петър Аладжов”

Публикувано от Мариета Христова на

Световният ден на поезията в СПГ по икономика “Д-р Петър Аладжов”

Световният ден на поезията в СПГ по икономика "Д-р Петър Аладжов"

   Денят на поезията е учреден през 1999 г. от Юнеско. Целта е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.
   Този празник се отбеляза и в СПГ по икономика “Д-р Петър Аладжов”. Учениците от Ученическия съвет бяха подготвили презентация, която разказваше за него и честването му на различни места по света.
   Възпитаници на училището, които имат интерес към писането, показаха своя творчески потенциал, като техни творби бяха изложени във фоайето.
   В библиотеката се състоя и литературно четене. Наш гост бе Александър Христов, който е доктор, асистент в Катедра „Българска литература“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на три поетически книги: „Крайпътна обител“ (2017), „До първата сянка“ (2021), „Ако мястото е време“ (2022). Носител е на много отличия от национални конкурси. Негови творби са превеждани на английски, испански и немски език. Представя (със С. Плачкова) автори и книги във формата „Близък прочит“. Поетът разказа за себе си, за трудностите, които среща един млад творец, и прочете някои от най-хубавите си произведения.
   За присъстващите ученици бе организирано състезание по творческо писане. Разделени по групи, тяхната задача бе да създадат стихотворения в жанра акростих с тема: Поезия или Ден на поезията. Всички участници се забавляваха, обмениха опит и не на последно място – създадоха впечатлителни творби.
   Благодарим сърдечно на д-р Александър Христов за отделеното време и споделените емоции! Надяваме се на много бъдещи срещи!

Категории: Uncategorized