Денят на жената

Публикувано от Мариета Христова на

      Осми март е не само празник на майката, а и международен ден на жената, който почита борбите на жените за равни права по цял свят.

      Почитането на тази дата идва от далечната 1857 г., когато жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк против лошите условия на труд и ниските заплати. Две години по-късно се създава и първият работнически синдикат. В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

     През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която се приема всяка година да се празнува денят на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

    През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

     Ученическият  съвет на Старопрестолна професионална гимназия по икономика “Д-р Петър Аладжов ” отново се погрижи за доброто настроение на всички дами, работещи в училището. Той старателно подготви презентация, която разказва историята на празника, и изработи персонален подарък – картичка, за всяка жена от персонала на гимназията.

     Във фоайето на училището възпитаниците на гимназията изготвиха плакати на известни българки, дали своя принос в историята. Част от тях са Антоанета Селенска, Стефка Костадинова, Валя Балканска, Леда Милева, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, Баба Тонка.

       Известни стихотворения, посветени на дамите, също бяха поставени на табло.

      Благодарим на всички участващи в подготовката на празника за всеотдайността и желанието да ни зарадват!

      Пожелаваме на всички жени да бъдат здрави, щастливи и оценени!

      Весел празник!

Категории: Uncategorized