„Горди потомци на святи и достойни деди“ – инициатива, посветена на Деня на народните будители

Публикувано от Мариета Христова на

„Горди потомци на святи и достойни деди“ – инициатива, посветена на Деня на народните будители

„Горди потомци на святи и достойни деди“ – инициатива, посветена на Деня на народните будители

      По случай приближаващия празник на Народните будители, Регионално управление на образованието – Велико Търново, организира инициативата: „Женска сила: народните будителки“ под наслов „Горди потомци на святи и достойни деди“.

      В събитието взеха участие осем училища, включително и Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“.

      Тържеството се проведе на 24 октомври 2023 г. и бе посветено на жените будителки, дали своя принос за духовното издигане на нацията в периода на Възраждането. Голяма част от тях са били учителки – единствената приемлива за времето професия.

      Ученичките от нашата гимназия – Александра Христова IX”a” и Деница Христова X”a” , с ръководител госпожа Натали Ненова, с помощта на кратък видеофилм описаха живота и делото на „Възрожденската учителка Евгения Бояджиева“.

      В своето представяне те припомниха, че Първи ноември е ден за почит на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало, които са ни научили да бъдем свободен народ и все още предават опита и знанията си от класните стаи, от училището на живота.

     Ученичките отбелязаха, че учителите са сред първите българи, които обличат европейски дрехи, започват да говорят правилно и учтиво и допринасят за изграждането на новото българско училище през Възраждането – време за изграждане на светъл, чист и просветителски образ на учителя. 

     Бяха зададени реторичните въпроси: Какво е вдъхновявало тогавашните учители? Откъде са черпили сили и желание? С какви предизвикателства са се сблъсквали? Какво можем да научим от тях? Отговорите намираме в миналото, пазещо спомени за невероятния дух на учителката Евгения  Бояджиева: Съратничка на Левски, включваща се с жар в културно-просветното израстване на своя роден град.  Една от най-известните гражданки на град Карлово.

     Участниците в тържественото отбелязване бяха отличени с грамоти от началника на РУО – Велико Търново – инж. Розалия Личева.

    Трябва да отбележим, че в далечната  1922 г. Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители. Датата е изведена от Деня на покровителя на българите св. Иван Рилски. Според някои източници идеята му била подсказана от обикновен селянин, който му написал в писмо, че трябва да отдаваме почит на “големите българи” – Левски, Ботев, Каравелов. “Те са ни спасили и направили народ, тях трябва да почитаме, от тях само ще се научим как да се оправяме сега и утре, ако дотрябва…”

     Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля.

   Честит празник!

Категории: Uncategorized