Велико Търново чества 170 години от рождението на Стефан Стамболов

Публикувано от Мариета Христова на

Велико Търново чества 170 години от рождението на Стефан Стамболов

Велико Търново чества 170 години от рождението на Стефан Стамболов

   На 30 януари 2024 година обществеността на Велико Търново тържествено отбеляза 170 години от рождението на бележития български държавник и революционер, журналист и поет Стефан Николов Стамболов. Инициативата на Община Велико Търново се проведе съвместно със Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“, НВУ „Васил Левски“ и Света Великотърновска митрополия.

    Възпитаниците на гимназията – Гергана Русанова, Елена Велчева и Едис Георгиев откликнаха с ентусиазъм на предложението на своята учителка по история и цивилизации – госпожа Натали Ненова, да подготвят тържествена програма, посветена на бележития търновец.

    В своята литературно-музикална композиция, на фона на възрожденска музика учениците представиха факти, свързани с делото на Стамболов, негови изказвания, както и оценката на негови съвременници – български и чужди политици и изследователи. Историкът проф. д-р Милко Палангурски също произнесе слово за видния възрожденец.

    Рецитала си учениците от Старопрестолната гимназия завършиха с думите: „Ето защо ние можем да кажем, че Стефан Стамболов е такъв урок и пример в политиката, какъвто беше Ботев в поезията си, Захари Стоянов в българолюбието си… И всеки наш поклон пред паметника му е поклон – колкото пред болките на България, толкова и пред величието ѝ.. „

  Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва. С военен ритуал представители на местната управа и общественици положиха венци и цветя на паметника на видния държавник. Програмата завърши с изпълнение на химна на Република България.

Категории: Uncategorized