Световна седмица на парите – „Бъдещето на парите: блокчейн, биткойн и DeFi“

Публикувано от admin на

Световна седмица на парите – „Бъдещето на парите: блокчейн, биткойн и DeFi“

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст.

Организира се от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE).

Тази година Световната седмица на парите се провежда от 22 март до 28 март, като темата на инициативата е: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“.

Старопрестолна професионална гимназия по икономика гр. Велико Търново участва ежегодно с различни дейности в Световната седмица на парите. Тази година предвид епидемичната ситуация се проведе онлайн посещение във финансова институция. Под надслов „Бъдещето на парите: блокчейн, биткойн и DeFi“ представители на фирма „Глобал Ексчейндж“ ООД запознаха учениците от 11 клас, специалности Банково дело и Оперативно счетоводство със същността на новите финансови инструменти и технологии. Обърнаха специално внимание на различията между банките и финтек компаниите. Особен интерес предизвикаха примерите за практическо приложение на блокчейн технологията – в публичния сектор, в здравеопазването и дори в игрите. Петя Нанкова – мениджър Бизнес операции и Биляна Недялкова – маркетинг специалист във фирмата представиха платформата и мобилното приложение xChange.bg, с които те работят. В края на срещата отговориха на поставените им въпроси и обеща сътрудничество с младите хора по пътя на тяхната финансова грамотност и занапред.

За да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си е важно младежите да получат знания и да изградят умения за управление на личните си финанси. За учениците от гимназията по икономика финансовите умения са част от професионалните им компететности. Тази среща дава тласък в модернизирането на обучението, неговата актуалност и практическа приложимост.

Категории: Uncategorized