Бивши и настоящи възпитаници на СПГИ с награди в конкурс за превод

Публикувано от Гергана Иванова на

Бивши и настоящи възпитаници на СПГИ с награди в конкурс за превод

   На 03.06.2024 г. се проведе награждаването на традиционния конкурс по превод на Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – „Трансформации 2024“. Той е насочен към студенти и ученици в България и чужбина и се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката. Конкурсът предвижда преводи от чужд език на български, както и от български на чужд език, като има две рубрики – проза и поезия.

   Със своя превод от испански на български език на творба на световноизвестния чилийски поет и нобелов лауреат Пабло Неруда Гергана Хинкова от XII ”a”  клас прибави ново отличие в колекцията на СПГИ.

    Гимназията  бе представена не само от Гергана, а и от бившата възпитаничка – Валерия Кюркчиева, която в момента е II-ри курс във ВТУ със специалност „Испанки и словашки език“ и допълнително изучава албански език. Тя спечели както първо място в категорията проза с превод от албански, така и две втори места в категорията проза и поезия с превод от словашки език.

   С постиженията на двете момичета СПГИ показа, че освен традиционната си силна подготовка по икономическите дисциплини, обучението в гимназията дава възможност на учениците да изразят своите творчески заложби и да развиват уменията си по езиците и другите общообразователни предмети.

   Не на последно място ръководството на гимназията изказва искрени благодарности към господин Димитър Константинов, който съумява да запали интереса на учениците по изучаването на език и успешно ги подготвя за тяхната реализация в университет.

Категории: Uncategorized