Асеневци и възкръсналото царство на българите

Публикувано от Мариета Христова на

Асеневци и възкръсналото царство на българите

Асеневци и възкръсналото царство на българите

      На 26 октомври 2023 г., по случай 838 години от въстанието на Петър и Асен /1185 – 1187/, пред църквата „Св. Димитър Солунски“ в гр. Велико Търново се състоя празнична програма, която започна още от 9:30 часа със Света литургия и завърши с аудио-визуален спектакъл: „Царевград Търнов – звук и светлина“.

      Организатори на събитието бяха Община Велико Търново, Регионалният исторически музей, Великотърновската Света Митрополия, Камарата на строителите – Велико Търново, и Националният военен университет – „Васил Левски“.

      Част от мероприятието навръх Димитровден бе и литературно-музикална композиция, включваща разкази на хронисти от времето на съдбовните дни. В нея взеха участие ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ – Наталия Здравкова от IX ”б”, Гергана Русанова от Х ”a”, Елена Велчева от XII ”a” , заедно с ръководител г-жа Натали Ненова, припомниха делото на Асеневци, историческите факти около въстанието и възстановяването на българската държава, връщайки ни в далечната 1185 г.

      Ученичките завършиха своето представяне с думите: „Казано е, че народ, който не помни миналото си, няма бъдеще. Народът, родил братята Петър и Асен, няма право на забрава. Да се родиш българин не е даденост или орисия, това е чест, за която са умирали хиляди.“

      Гости на събитието бяха историкът проф. Пламен Павлов, г-жа Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, и г-жа Боянка Димитрова, старши експерт от РУО, гр. Велико Търново.

      Приветствия по случай празника отправи г-жа Снежана Данева – зам.-кмет на Община Велико Търново.

Категории: Uncategorized