„Аз уча в Стария град на Велико Търново“

Публикувано от admin на
Какво е предимството да учиш в Стария град? Близостта с историческите и културни забележителности на една от най-привлекателните туристически дестинации на България – град Велико Търново, дава на учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика уникалната възможност да усетят духа на старопрестолния Търновград.

На този факт и на желанието на учителите от гимназията да обогатят гражданското образование на своите възпитаници се дължи дългогодишното партньорство между училището и Регионалния исторически музей, Музеят „Възраждане и Учредително събрание”, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, читалище „Надежда“.

Много са съвместните дейности, предвидени за осъществяване и през учебната 2016/2017 год. Училищният празник бележи началото на тези събития.

Няма  по-добра обстановка от музейната, за да се почувстваш като част от историята и да се замислиш, че и твоето име и снимки могат да бъдат представяни на поколения след теб, разказвайки за миналото на училището ти. Затова тържеството по случай 97-годишнината на сегашната Старопрестолна професионална гимназия по икономика отново се проведе в музея „Възраждане и Учредително събрание“. На фона на стихове от великотърновски поети, изпълнени от десетокласници, днешните ученици се запознаха с богатата история на едно от най-старите търновски училища. С умиление г-жа Пенка Игнатова (директор на Дирекция „Образование, младежка дейност и спорт“ в Община Велико Търново) си спомни за ученическите си години в Икономическия техникум и благодари на своите учители със стих на великия Недялко Йорданов. Празникът уважиха  г-жа Розалия Личева началник на Регионалното управление по образование и проф. Георги Камарашев – заместник-кмет   “Устройство на територията и развитието”.

1 2 45
3

 

 

 

Когато излезеш да получиш награда за успешното ти представяне в някой от конкурсите в залата, в която е проведено Учредителното събрание през 1879 г., поставило основите в развитието на съвременна България, се чувстваш част от великите българи, които творят историята със своите постижения.

 

 

 


Незабравимо остава усещането да пренесеш факлите от история в съвремието и да покажеш на града, че се гордееш със своето училище. (есета, спечелили първо място в конкурсите на български и на английски език на тема „Моето училище“):

66 7


Партньорството с Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ е многогодишно и тази година започна с литературно четене, посветено на празника на училището и свързано с годишнина от смъртта на Йордан Йовков.

8

 

В библиотеката започнаха и дейностите, посветени на Деня на будителите. Ученици от гимназията имаха възможност да се запознаят с живота и творчеството на Добри Христов и да слушат негови творби в изпълнение на пиано, разглеждайки фотодокументална изложба „Музикалната вселена Добри Христов“.

 

 

9 10

Своята благодарност към будителите всички ученици ще изразят поднасяйки цветя на многобройните паметници, намиращи се в близост до училището (от няколко години гимназията е поела ангажимент да се грижи за тези паметници).

Предстоят още много събития в Старопрестолна професионална гимназия по икономика, подчинени на мотото „Аз уча в Стария град на Велико Търново“.

Категории: Uncategorized